London – Párizs — egy nagy utazás emlékei

Nagyon vártuk már az indulást, de nem minden ment olyan simán, mint ahogy azt elterveztük. A buszunk sajnos késett egy órát, így csak 10-kor tudtunk elindulni, de mint tudjuk, a jó dolgokra érdemes várni. Hosszú utazás vette kezdetét, egy igazán hosszú, izgalmas utazás…

Útközben többször is megálltunk pihenni, áthaladtunk Ausztrián, Németországon. Passauban egy kicsit többet időzhettünk, így elmentünk megnézni, ahogy a 3 folyó összetalálkozik: a Duna, az Inn és az Ilz. Sajnos sötét volt már, így nem sokat láthattunk, milyen más a három folyó színe. Egy kis esti városnézés után ismét buszra szálltunk. Következett Hollandia, Belgium és Franciaország. Mennyi táj! Lehetőségünk volt egy kis pihenésre, reggelizésre a határátlépés előtt, de nem lehetett késni, hiszen indult a vonatunk a Csalagútba. Idegenvezetőnk nagyon tréfás volt, felhívta figyelmünket az út közben az ablakon betekintgető zöld szemű halacskákra. Volt, aki tényleg elgondolkodott a lehetőségen. Elhagytuk Franciaországot, és egy 30 perces út után már Angliába találtuk magunkat.

Elsőként a doveri tengerparthoz mentünk, ahol megcsodálhattuk a híres fehér sziklákat és még a várba is felmásztunk. Nagyon szép volt, visszaadta azt a tipikus angol hangulatot és környezetet is, amit a régi filmekben szoktunk látni. Ezután ellátogattunk Canterburybe, ahol az apátságot ismerhettük meg, kis nézelődés után elindultunk a szállásunkhoz. Mobil home-okban laktunk, amik nagyon jól felszereltek voltak: volt konyha, nappali, fürdő és 3 szoba, a kilátás is nagyon jó, pont a Temze partjára nyílt az ablakunk. Másnap 8-kor indulás Londonba! Elsőként megcsodálhattuk a Westminster apátságot, a Big Bent őrző tornyot, ami pont a Temze partján áll, majd következett a miniszterelnök háza és a híres őrségváltás a Buckhingam Palotánál. Majd elmentünk a Piccadily Circus-hoz, ami London központja, ezután következett a Chinatown és a National Galery. A nap végét végül a London Eye-jal zártuk le, a majdnem 200 m-es óriáskeréken egész Londont be lehetett látni, óriási élmény volt. Aki Londonba jár, feltétlenül szálljon majd fel rá! Nem kell tartania a látványtól a tériszonyosoknak sem, hiszen nagyon lassan forog a kerék.

Másnap a reggeli korán kelés után ismét neki vágtunk Londonnal, elsőként meglátogattuk Greenwich-et, ami a 0°-os hosszúsági körről híres. Ezután ellátogattunk a Natural Museum-ba, nagyon érdekes, ezt érdemes volt felkeresni. Ezután a Victoria & Albert Museum-ot néztük meg, majd a Science Museumba is betértünk, hogy lássuk a tudomány régi és új csodáit. Ez a nap múzeumos nap volt. Következő nap megnéztük a British Museum-ot, nagyon sok híres, értékes tárgyi emlék található benne, köztük a rosette-i kő, amin 3 nyelven van ráírva egy szöveg. Ez a leghíresebb a hieroglif írás, amit nagyon nehezen tudtak megfejteni. Az Oxford Streeten volt rövid vásárlási lehetőségünk, nézelődéssel, fényképezéssel, vidámságokkal, majd a napot a Madame Tussaud panoptikumával zártuk. Kész élmény volt találkozni a híres emberekkel, igaz csak viasz bábú formájában. A bátrabbak lemehettek a horror pincébe is, ahol elég érdekes alakok ijesztgettek minket, majd jött egy kis kocsikázás London történelmében.

Utolsó esténket tölthettük Londonban, és reggel nagyon nehezen elbúcsúztunk tőle. Szerencsénkre egyszer sem esett az eső, páran le is égetek, igazi nyár volt a ködös Albionban. Majd ismét átkeltünk a Csalagúton, és Franciaországba, Párizsba értünk. Ott viszont már nem volt olyan jó idő, mint amilyent megszoktuk. Kicsit esett is, ezért elő kellett vennünk a Londonra tartogatott esőkabátot és gumicsizmát, de nem baj, mert megérte. Felmentünk a Montmarte-ra, majd a Sacre Coeur és a Festők tere következett. Csodás élmény mindegyik — még esőben is! Másnap a Louvre-ot néztünk meg, ahol ismét rengeteg képet, tárgyat, emléket láthattunk, de a legérdekesebb a Mona Lisa-kép volt. Nagyon jó volt így élőben látni Leonardo leghíresebb festményét. Ezután következett a Notre Dame, ahova sajnos nem jutottunk be, majd ebéd és séta a latin negyedben, ahol igazi világvárosi hangulat volt. Végül hajókáztunk a Szajnán egészen az Eiffel-toronyig. Mikor ott voltam előtte, a lélegzetem is elállt a gyönyörű látványtól, de a java még csak azután jött, mikor felmásztunk a második emeletére. A kilátás leírhatatlan volt: Párizst látni ilyen magasságból egyszerűen fenomenális élmény!

Sajnos Párizsban csak 2 napot tölthettünk, ám rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Sok emlékkel, de nehéz szívvel elbúcsúztunk Franciaországtól is, és újabb hosszú utazás vette kezdetét hazafelé. Ez az utazás felejthetetlen élmény volt nekem ez a pár nap, remélem, hogy még eljutok ezekre a gyönyörű helyekre. Talán majd jövőre veletek ugyanitt…

Fett Sára Kata, 10.d